Kuchnia

Uwielbiam Chłodniki

Lekkie dania na upały

Chłodnik tatarski

Składniki

2 świeże papryki
2 ogórki
2 jajka na twardo
1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)
1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka
1/4 l przegotowanej wody
papryka w proszku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninę starannie płuczemy i drobniutko siekamy. Do głębokiego naczynia wlewamy kefir lub kwaśne mleko oraz przegotowaną i ostudzoną wodę i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation