Kuchnia

pyszności

Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi



Beza:

białka z 10 (300 g) jajek
600 g cukru



Krem:

100 g suszonych śliwek
50 ml śliwowicy lub rumu
300 ml 36% śmietany
cukier puder i wanilia do smaku,
owoce leśne do dekoracji



Sposób przygotowania

W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy 10-15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy mikserem na sztywną pianę - aż masa uzyska temperaturę pokojową. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, tak aby uzyskać duże koło. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90°C na 2 godziny - gotowa beza powinna być całkiem sucha. Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy, a kiedy dobrze nasiąkną, miksujemy je na purée. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy śliwkowe purée i mieszamy. Krem nakładamy na bezę i dekorujemy owocami leśnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation