Kuchnia

Dania na ciepło

"Naleśniki z sosem truskawkowym"
Weź Budyń o smaku bananowym WINIARY i przygotuj ciasto naleśnikowe jakiego dotąd nie znałeś! Do tego podaj sos ze świeżych truskawek, który w połączeniu z kremowym nadzieniem sprawi Ci mnóstwo przyjemności! Naleśniki z sosem truskawkowym możesz podać w formie deseru, ale także jako słodki obiad dla najmłodszych. Naleśniki udekoruj świeżymi truskawkami, a całość możesz posypać cukrem pudrem.


Składniki:

• olej 3 łyżki

ciasto naleśnikowe:

• Budyń o smaku bananowym WINIARY 1 opakowanie
• mleko 1 szklanka
• mąka 0,5 szklanki
• jajko 2 sztuki
• mak 1 łyżka
• sól 1 szczypta


farsz:

• ser biały 200 g
• śmietana słodka 100 ml
• cukier 2 łyżki


sos truskawkowy:

• truskawki 500 g
• cukier puder 2 łyżki


Sposób przygotowania:


1. Mleko, proszek budyniowy, mąkę, jajka i sól zmiksuj na ciasto naleśnikowe.

2. Naleśniki z sosem truskawkowym

3. Na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.

4. Ser zmiksuj ze śmietaną i cukrem.

5. Naleśniki z sosem truskawkowym

6. Każdy naleśnik posmaruj serem i złóż w trójkąt.

7. Ułóż w naczyniu do zapiekania bez tłuszczu, zapiekaj 10-15 minut w temperaturze 180°C.

8. Truskawki oczyść i zmiksuj z cukrem pudrem, następnie przetrzyj przez sito.

9. Naleśniki podawaj polane sosem truskawkowym.

Porady i ciekawostki:

Poza sezonem na truskawki zmiksuj sos z mrożonych owoców lub polej naleśniki karmelem.

Naleśniki z sosem truskawkowym - jak zrobić? Przepisy na dania główne WINIARY
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation