Święta i uroczystości

wielkanocny jadłospis

Ciasto:

250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
230 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego



Krem i dekoracja:

350 g ricotty
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
150 ml kremówki śmietanki
1 puszka moreli w syropie (12-15 połówek moreli)



Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Przesiewamy mąkę z solą. Masło ucieramy, aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier puder i olejek waniliowy, ucieramy dalej, aby powstała gładka masa. Porcjami, stale mieszając, wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy dwa placki, zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, foremką wykrawamy jajka, układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temp. 160°C około 15 minut. Studzimy. Robimy krem, ucierając ricottę z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Do masy dodajemy ubitą śmietankę. Smarujemy ciastka kremem. Na wierzchu każdego kładziemy połówkę moreli (stroną przecięcia do dołu).

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11449352,Jajka_sadzone_czyli_ciastka_z_kremem,,2.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation