Kuchnia

kulinarnie ciasteczka

Ciasteczka czekoladowo-miętowe

Składniki

2 łyżki masła
80g czekolady miętowej (użyłam batoników z nadzieniem)
90g cukru trzcinowego
1 jajko
2-3 łyżki likieru miętowego
szczypta soli
ok. 190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania

1. Czekoladę i masło rozpuścić w tzw. "kąpieli wodnej", odstawić. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, wlać likier miętowy lub ekstrakt, caly czas ubijając, wlewać masę czekoladową.

2. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao, zmiksować całość z mokrymi składnikami na zwartą, ciężką masę, wstawić miskę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

3. Po tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta nabierać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze, ciasto lekko spłaszczyć łyżką lub dłonią. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 12 minut, po upieczeniu wyjąć je z piekarnika, pozostawić na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by przestygły.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasteczka-czekoladowo-mietowe-8
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation