Kuchnia

smakołyki

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków, pod beszamelem... -
Składniki:
(na 3-4porcje)
1 kalafior, podzielony na mniejsze części
4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
ok. 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
1 niewielka cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
400ml mleka
3 plaskie łyżki mąki
3 plaskie łyżki masła
ok. 150g sera żółtego, startego (u mnie: cheddar) - 100g do sosu, reszta do posypania po wierzchu
przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Kalafior i ziemniaki podgotuj przez kilka minut na parze - do zasu, az ziemniaki beda praktycznie ugotowane, a kalafior jeszcze lekko twardawy.
Na maśle zeszklij cebule, dodaj ząbek czosnku, a następnie mąkę. Chwilę smaż, po czym dodaj mleko. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Dodaj starty ser.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełoż do niego kalafior z ziemniakami. Polej sosem i posyp resztą sera. Na wierzchu ułoż połówki pomidorków. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation