Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pieczone ziemniaki z marmite
marmite, - wyciąg drożdżowy, który powstaje podczas warzenia piwa.
składniki:
- ok. kilogram ziemniaków
- 2-3 czubate łyżeczki marmite
- olej
ziemniaki kroimy w dużą kostkę i podgotowujemy około 10 minut, tylko na tyle, żeby lekko zmiękły. to ważne żeby nie rozgotować, bo będą się rozpadać.
na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie dodajemy marmite. podgrzewamy mieszając, aż pasta się rozpuści i zamieni w lepki sos. dodajemy podgotowane ziemniaki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie pokryły się sosem.
przekładamy ziemniaki z sosem na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach około 30-50 minut (trzeba sprawdzać w trakcie!), aż ziemniaki opieką się na złoto i chrupiąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation