Kuchnia

dekoracje

Ciasta z owocami - Domowa cukiernia Ewy

Składniki na ciasto:

550 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
250 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami. Wbić jajka i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części - większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę serową:

250 g sera mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru

+

400 g jeżyn
cukier puder do oprószenia



Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i jajkami. Masę serową dokładnie rozprowadzić po upieczonym wcześniej spodzie. Na masę równomiernie powykładać owoce, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation