Kuchnia

Pyszności

Ciasto Shrek




Bardzo popularne, soczyście zielone, warstwowe ciasto, przywodzące na myśl bajkowego ogra. Delikatne, nie za słodkie, jeżeli jest ktoś, kto jeszcze go nie próbował, polecam. Przepis spisany kilka lat temu od znajomej.



Składniki na biszkopt:

- 4 jaja
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x 35 ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.



Składniki na zieloną masę:

- 900 ml zielonego soczku np. Pysio
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )

W 1/2 szklanki soku rozrobić budynie, resztę Pysia zagotować z cukrem. Na gotujący się sok wylać budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć równomiernie na biszkopt. Wystudzić.



Składniki na masę śmietanową:

- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka agrestowa



Dodatkowo:

- 2 opakowania ciastek typu delicje ( u mnie wiśniowe )
- 2 galaretki agrestowe


Na zastygniętej, zielonej masie poukładać delicje.

Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z zimną galaretką, masę wylać na delicje. Pozostawić do zastygnięcia.

Dwie pozostałe galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić, gdy zaczną tężeć, wylać na wierzch ciasta. Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na noc.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation