Kuchnia
Sweet art.
TORT SCHOKO BONS
Składniki:
*na ciasto
- 5 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na krem biały
- 200g serka mascarpone
- 100ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
*na krem karmelowy
- 200g serca mascarpone
- 100g masy kajmakowej
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 puszki ananasa w plastrach
- 100g powideł śliwkowych
- 150g posiekanych orzechów włoskich lub migdały
- 1 opakowanie cukierków Schoko Bons
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie szklista piana. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, miksujemy na małych obrotach. Na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm średnicy kładziemy papier do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciasto nie wyciągamy od razu z piekarnika, pozostawiamy je przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Biszkopt kroimy na 3 krążki.
2. Przygotowując biały krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany, następnie łączymy ją z cukrem i serkiem, odstawiamy do lodówki.
3. Masę kajmakową miksujemy z serkiem i sokiem z cytryny, gotowy krem również wkładamy do lodówki.
4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, używając jednak 3/4 ilości wskazanej wody. Gdy dobrze stężeje, kroimy w kostkę.
5. Ananasy kroimy w kostkę, a sokiem ponczujemy krążki biszkoptu.
6. Złożenie toru zaczynamy od wyłożenia na paterę pierwszego krążka. Smarujemy go konfiturą i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową białego kremu, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym białym kremem, a wierzch resztą kajmakowgo kremu. Na końcu dekorujemy podprażonymi orzechami i pokrojonymi cukierkami Schoko Bons, chłodzimy kilka godzin w lodówce.
MA==