Kuchnia

pyszności

Składniki:

okrągłe biszkopty

700 g gęstego serka homogenizowanego waniliowego typu "Danio" (dobre są również w Lidlu, pakowane po 400 g)

250 ml kremówki ubitej na sztywno

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki żelatyny

gorąca woda

truskawki

galaretka truskawkowa


Na dnie tortownicy (24-26 cm) układamy jak najściślej biszkopty. Gotujemy wodę, zalewamy galaretkę według przepisu na opakowaniu oraz żelatynę (minimalną ilością, tak, aby była przykryta i rozpuściła się). Odstawiamy do wystygnięcia.

Kremówkę mieszamy z cukrem pudrem i serkami. Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na jednolitą masę. Nakładamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki do stężenia.
(W Speedcook'u śmietanę ubijamy 5 minut - obroty 4, mieszadło plastikowe. Następnie dodajemy serki, obroty 2, czas 1 minuta, a po dodaniu żelatyny mieszamy kilkanaście sekund - około 30 - 45)

Następnie kroimy truskawki wzdłuż na pół, układamy na serniku lekko wciskając owoce w ciasto. Na wierzch wylewamy galaretkę, musi być już lekko stężała, taka "trzęsąca się", a nie lejąca.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation