Kuchnia

ciasta

• Ciasto Barbie
Ciasto Barbie ...przepis dostałam od mojej koleżanki Małgosi, Gosiu dziękuję Ci za nie :)

Barbie jest podobne do ciasta Shrek, tylko w wersji dla dziewczynek, można tak powiedzieć. :)
Robi się je dosyć szybko, jak na ciasto z masami, galaretka ze śmietaną zastyga niemal błyskawicznie, więc należy szybko rozsmarować masę na cieście. Masa z soku jest przepyszna, a kolor taki kuszący, że człowiek ma ochotę zaraz, w jedynym momencie cały budyń pochłonąć nie tylko oczami, a do tego ten zapach...ach! Jednym słowem ciasto rozpływa się w ustach.

Zapraszam po przepis.

Byłam niestety zmuszona nieco zmienić składniki, ponieważ takie rarytasy jak delicje, czy sok "Kubuś" u mnie są niedostępne. Wszystkie zapasy zrobione w Polsce zostały spałaszowane w bardzo szybkim tempie.
Poradziłam sobie jednak i znalazłam dosyć smaczne zamienniki.

Przepis;

• Biszkopt

* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 czubate łyżki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju


Białka oddzielić od żółtek. Ubić piane "na sztywno" z cukrem, następnie ciągle ubijając dodać po jednym żółtku, następnie dodawać po jednej łyżce mąki przesianej przez sito, mieszając łopatką, dodać proszek do pieczenia i na sam koniec olej.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 20-25 min. Zrobić próbę patyczkiem. Kiedy ciasto będzie się piekło, robimy masę z soku i budyniu.


• Masa z soku

* 1 litr soku np. "Kubuś" -ulubiony smak- ja użyłam soku : Plein Sud ACE Vitamingetränk
* 1/2 kostki masła
* 3 budynie o smaku śmietankowym - mogą być również różowe
* opcjonalnie 3 łyżki cukru

Ugotować budyń na soku, do gorącego dodać masło, dokładnie wymieszać, gorącą masę wylać na upieczony biszkopt.

Ponadto potrzebujemy około 36 ciastek "Delicje ja użyłam ciastek podobnych z Lidla "Lidl Sondey Soft Biscuit Kirsch", które układamy czekoladą do góry, na masie z soku.


• Masa śmietanowa:

* 0,5 l śmietany kremówki
* 1 cukier wanilinowy
* 2 galaretki żółte lub 2 łyżki żelatyny.

Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy tężejące galaretki, wcześniej rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody. Masę wylewamy na ciastka, wyrównujemy łopatką wstawiamy do lodówki.

Następnie na masę śmietanową wylewamy 2 czerwone, tężejące galaretki rozpuszczone w 1 litrze wody. Ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Autor: Ewam o niedziela, lutego 23, 2014 Mój kuchenny Świat
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation