Kuchnia

Kulinaria

Ekspresowa sałatka z fetą
Składniki:

pół opakowania sera typu feta (około 150 g)
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
1 marynowana papryka
pół ogórka szklarniowego
kawałek (około 4 cm) białej części pora
3 ugotowane na twardo jajka
4 liście sałaty lodowej
łyżka majonezu
czubata łyżka jogurtu „greckiego”
pieprz
pół łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Liście sałaty „drzemy” lub kroimy na kawałki. Fetę, jajka, ogórek i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę zaś pora staramy się pokroić jak najdrobniej. Kukurydzę i fasolkę odsączamy na sicie. Osobiście nie dodaję do sałatki pomidorów, żeby nie „pływała”, ale jeżeli ktoś ma ochotę to polecam dodać pomidory suszone.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Sałatki nie solimy, ponieważ feta jest słona. Najlepiej podawać ją lekko schłodzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation