Kuchnia

dania

składniki, 4 porcje:

• 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
• mleko lub woda do namoczenia bułki
• 1/2 kg mięsa mielonego (ja używam cielęcego np. z udźca, szynki)
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
• około 1/4 szklanki zimnej wody

• bułka tarta do obtoczenia
• olej do podsmażenia






do podania:
• tłuczone ziemniaki (przepis poniżej)
• zasmażane buraczki


przygotowanie:

bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. wszystko dobrze wymieszać. w trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. po obsmażeniu z dwóch stron dobrze jest przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni c piekarnika, na około 15 minut. unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie. podawać z tłuczonymi ziemniakami (przepis poniżej) i smażonymi buraczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation