Design
Pomysłowo
Jajka z czekolady
Liczba porcji: 2 czekoladowe jajka wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minut na każde jajko
Składniki:
100 g ciemnej, mlecznej lub białej czekolady
foremki w kształcie wielkanocnych pisanek
barwna folia aluminiowa, celofan i wstążka do dekoracji
Sposób wykonania:
Krok 1 – Pokrusz czekoladę na drobne kawałki i umieść w szklanej misie. W garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień. Na garnku umieść szklaną miskę z czekoladą, ale upewnij się, żeby nie miała bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą.
Rozmiękcz czekoladę pozostawiając ją na kilka minut na garnku.
Krok 1
Krok 2
Krok 2 – Zamieszaj czekoladę i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu, poczekaj, aż konsystencja czekolady będzie całkowicie płynna i gładka. Nie pozwól, aby para wodna lub wrzątek dostały się do misy z czekoladą, gdyż to sprawi, że czekolada zgęstnieje i stanie się ziarnista.
Krok 3 – Za pomocą czystego pędzla rozprowadź rozpuszczoną czekoladę po wewnętrznych ściankach foremki. Pozostaw do zastygnięcia. Aby czekolada szybciej stężała, można włożyć ją do lodówki. Nie należy jednak przetrzymywać foremki z czekoladą w lodówce dłużej niż przez 3 minuty za jednym razem. Powtórz opisane czynności nakładając trzy kolejne warstwy czekolady.
Krok 3
Krok 4
Krok 4 – Delikatnie obruszaj krawędzie zastygniętej czekolady, a następnie ostrożnie wydobądź połówkę jajka z foremki. Postaraj się unikać dotykania zewnętrznej powierzchni jajka, aby nie pozostawić swoich odcisków palców.
Krok 5 – Podgrzej nóż cukierniczy zanurzając go we wrzątku. Po wyjęciu z wody wytrzyj go dokładnie. Przyłóż nóż do krawędzi połówki jajka i odczekaj chwilę, aż czekolada pod nożem nieco się rozpuści. Aby jajko nie zmiękło Ci w dłoni, trzymaj je przez ściereczkę niezostawiającą kłaczków lub przez papierowy ręcznik. Powtórz czynność z drugą połówką jajka.
Krok 5
Krok 6
Krok 6 – Wewnątrz jajka możesz umieścić upominek niewielkich rozmiarów, np. zabawkę, cukierek lub liścik. Następnie połącz ze sobą obie połówki jajka i przytrzymaj razem przez chwilę. Następnie odłóż pisankę i pozwól czekoladzie stężeć. Gotowe czekoladowe jajka wielkanocne owiń w barwną folię aluminiową lub celofan i/lub udekoruj wstążką.
Wskazówka Dla dzieci możesz przygotować również czekoladowe lizaki. Rozpuść 200 g czekolady i przelej ją do foremek w kształcie króliczków lub w dowolnym innym kształcie. Ostukaj boki foremek, aby usunąć z nich pęcherzyki powietrza. Poczekaj, aż czekolada wstępnie stężeje i umieść w każdej foremce patyk. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
MA==