Kuchnia

kuchnia

Przepisy z 2. odc. "Szczypty smaku"
Tartaletki czekoladowe

na ciasto:
200 g migdałów
4 płaskie łyżki miodu

na krem:
200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakaowca
4 łyżki soku z malin
125 ml mleka
1 laska wanilii
szczypta soli

dodatkowo:
500 g świeżych malin
masło do posmarowania foremek
mąka pełnoziarnista do obsypania foremek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Dwie foremki na tartaletki posmaruj dokładnie masłem i obsyp mąką pełnoziarnistą. Migdały zmiel w blenderze aż do uzyskania miękkiej masy. Dodaj do nich 4 łyżki miodu i dokładnie zagnieć ręką. Masę migdałową podziel na dwie części i wyłóż nią foremki. Piecz około 10 minut aż migdałowe ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj krem czekoladowy. Rozetnij laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka, dodaj je do mleka razem z wydrążoną laską. Mleko z wanilią zagotuj i odstawi na około 10 minut a następnie wyjmij z niego laskę wanilii. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj szczyptę soli, sok malinowy i mleko. Lekko przestudź. Wyjmij z foremek migdałowe tartaletki. Do środka tartaletek wlej masę czekoladową. Wierzch tartaletek udekoruj świeżymi malinami. Możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation