Kuchnia

PIZZA & CALZONE + Pierogi

Calzone z kurczakiem - składniki:

cebula - 1 sztuka
piersi z kurczaka - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
kukurydza z puszki - 3 łyżki
oliwki czarne - 1 łyżka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
pieczarki - 4 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
ser żółty tarty - 4 łyżki
słodka papryka - 0.5 łyżki
pieprz - 0.5 łyżeczki
suszone oregano - 1 szczypta
olej - 3 łyżki

koncentrat pomidorowy - 100 gramów
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
oregano - 2 łyżeczki
woda - 30 mililitrów
ciasto:
mąka - 1 kilogram
woda - 500 mililitrów
cukier - 25 gramów
sól - 20 gramów
olej - 50 mililitrów
drożdże - 8 gramów

1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
2
Umytą pierś pokrój w 1 cm kostkę, przypraw pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokrój w paski a pieczarki w ósemki. Koncentrat połącz z cukrem, wodą, solą, oregano, kostkami Knorr czosnek, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka, następnie dodaj Knorr cebulkę w mini kostkach, paprykę, pieczarki, oliwki i kukurydzę. Wystudź.
4
Wystudzone składniki wymieszaj z serem, oprósz oregano. Ciasto na pizzę podziel na pół.
5
Z ciasta uformuj cienki placek i posmaruj jego połowę przygotowanym sosem pozostawiając 3 centymetrowy czysty rant. Następnie wyłóż gotowy farsz na sos i przykryj drugą połową ciasta zlepiając dokładnie brzegi.
6
Aby Twoje Calzone było mocno „wyrośnięte”, przy zlepianiu ostatniego centymetra pieroga wsuń słomkę, nadmuchaj delikatnie, po czym wysuń ją i szybko zlep brzegi. Tak przygotowane Calzone wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 210 st. C.

Znalezione w PRZEPISY.PL
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation