Kuchnia

kuchnia

DOMOWA GRANOLA
2 szklanki płatków (owsiane i orkiszowe) (250 g)
1/2 szklanki otrębów owsianych (60 g)
1/2 szklanki otrębów i zarodków pszennych (40 g)
1/2 szklanki siemienia lnianego (80 g)
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
100 g orzechów (włoskie i laskowe)
100 g suszonych owoców (żurawina i śliwki)
100 g rodzynek
6 suszonych daktyli
3 łyżki syropu z agawy (lub klonowego, lub miodu)
5 łyżek oleju rzepakowego
1/3 szklanki soku jabłkowego
1/4 łyżeczki cynamonu


W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie w szklance łączymy sok z olejem i syropem. Przelewamy zawartość szklanki do miski i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki będą lekko mokre. Tak dużą porcję granoli warto podzielić na dwie blachy do pieczenia lub zrobić dwie tury. Połowę naszej granoli wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Rozprowadzamy łopatką, aby wyrównać, przy czym lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy około 20 minut. Suszone owoce i orzechy drobno siekamy. Dodajemy je do wstępnie podpieczonej granoli, dokładnie wszystko dokładnie mieszamy, znowu wygładzamy i ugniatamy łopatką, po czym pieczemy przez kolejne 10 minut.W połowie pieczenia jeszcze raz przemieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation