Kuchnia

kuchnia

Krokiety jajeczno - porowe z kukurydzą

Składniki na 12 sztuk:
12 cienkich naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu
FARSZ:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 duże pory (zielone i białe części) + 1 łyżka masła do smażenia
1 mała puszka kukurydzy
100 g żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
100 ml mleka
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
3 jajka i bułka tarta do panierki + olej do smażenia


Naleśniki usmażyć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Pory oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać łyżkę mąki, rozprowadzić ją mlekiem. Mieszać, by nie powstały grudki. Gdy zacznie gęstnieć dodać śmietanę, starte jajka, przesmażone pory i kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Na końcu połączyć z startym żółtym serem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety.
Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation