DIY - zrób to sam

DIY

Mrożone kulki czekoladowe

Kulki mrożone to świetny patent na coś słodkiego, po co w każdej chwili można sięgnąć do zamrażalnika i za moment delektować się porcją delicji. Albo poczęstować niespodziewanego (bądź spodziewanego) gościa:)
Po sukcesie kulek z serem i malinami poszłam za ciosem i zrobiłam kulki czekoladowe z bananami!


Składniki na 6 porcji:

* 250 g sera na sernik
* 250 ml śmietanki 30%
* 100 g czekolady gorzkiej
* 2 łyżki fruktozy
* kilka bez
* 100 g ciasteczek zbożowych
* 50 g masła
* 2 banany



Ciasteczka po zmiksowaniu połączyłam z roztopionym masłem i wymieszałam do konsystencji mokrego piasku. Zmiksowałam banany i skropiłam je cytryną.
Czekoladę stopiłam, odstawiłam do przestygnięcia. Ser wymieszałam z fruktozą, dodałam czekoladę. Ponieważ ser był prosto z lodówki, a czekolada jeszcze ciepła, więc prawdopodobnie dlatego powstały czekoladowe grudki. Położyłam więc miskę na garnku z wodą i podgrzałam, aż masa serowo-czekoladowa nabrała jednolitej gładkości. Dodałam ubitą na sztywno śmietankę połączoną z kruszonymi bezami. Wymieszałam, spróbowałam i się zachwyciłam!!! Ależ to pyszne było, ale jak taka kombinacja mogła nie być pyszna?:)

Pojemniczki na deser wyłożyłam folią spożywczą, do każdego kładłam masę serową, na to trochę masy bananowej, potem znów masa serowa i na wierzch masa herbatnikowa przyklepana łyżeczką. Pojemniczki zamknęłam i włożyłam do zamrażalnika.

deser mrożony z czekolady

Po kilku godzinach były idealne do jedzenia. Jeśli spędzają więcej czasu w zamrażalniku, to wymagają wyciągnięcia ok. 15 minut przed podaniem, nabierają wtedy odpowiedniej, miękkiej, rozpływającej się w ustach formy:)
Po prostu delicja!!!
Kulki serwowałam z dodatkiem stopionej czekolady i czekoladowego advocata:)


Zdrowa Kuchnia Sowy: październik 2011
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation