Kuchnia

Masterchef I

pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką

pierś kaczki w sosie winnym z kluseczkami i karmelizowaną marchewką



skŁadniki na 2 porcje:

2 piersi z kaczki ze skórą
sól i pieprz
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 duża marchew
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kminku
1 kieliszek dobrego czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżeczki miodu
150 g mąki
1 jajko
woda
sól
łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka masła

sposÓb przygotowania:

pierś z kaczki naciąć w kratkę po stronie skóry. natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. odstawić.

marchew obrać i pokroić w ukośne plastry o grubości około 0,5 cm. zblanszować we wrzącej wodzie z solą przez około 5 minut. na patelnię wrzucić kawałek masła i wrzucić na nią marchewkę. dodać odrobinę wody z blanszowania, wsypać cukier oraz kminek i karmelizować aż całość zgęstnieje, stanie się lepka i złocista.
na dużym ogniu postawić patelnię i mocno nagrzać. położyć na niej pierś kaczki skórą do dołu i smażyć, aż większość tłuszczu wytopi się a skóra stanie się złota i chrupiąca. (ok 3-4minuty). przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 2 minuty. zdjąć z patelni i przykryć folią aż soki się ustabilizują. następnie soki zebrać na patelnię i dolać wino. płyny zredukować, aż powstanie aromatyczny sos. skosztować, w razie potrzeby doprawić. z mięsa zdjąć folię, skórę posmarować miodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok 6 min. po dopieczeniu kaczka powinna jeszcze odpoczywać 2-3 minuty. kaczka po przekrojeniu powinna być soczysta i lekko różowa w środku.

w misce wymieszać mąkę, jajko, sól i taką ilość wody, aby powstało gęste ciasto, zdatne do formowania z niego łyżką klusek (tzw. kładzionych). mieszać do momentu, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. dodać posiekany świeży tymianek. w garnku doprowadzić wodę do wrzenia. wkładać formowane łyżką kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody. przełożyć do miski i dodać odrobinę masła, aby się nie posklejały.
kaczkę pokroić pod skosem na dwie części. na talerz wyłożyć karmelizowaną marchewkę, kluski i pierś kaczki. polać sosem winnym. dekorować świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation