Kuchnia

Masterchef I

kinga paruzel: torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

deser: torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

bezy:
4 białka
200g cukru pudru
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

piekarnik nastawić na 180c, na papierze do pieczenie odrysować 4 okręgi o średnicy około 10 cm. białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, powoli dodając cukier. pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. umieścić blachę w piekarniku. od razu zmniejszyć temp do 150c i piec bezy 30 min. po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. w tym czasie nie otwierać piekarnika!

krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany 36%
kilka kropli soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta startej skórki z limonki
1 łyżka cukru pudru



Śmietanę ubić z cukrem pudrem. mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.

kisiel z wina i dodatki
ok. 150 ml półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
½ szklanki borówki
100 ml advocatu
świeża mięta do dekoracji

wino zagotować, dodać miód. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, dodać do ciepłego wina. mieszać wino aż zgęstnieje i powstanie kisiel. wystudzić. kiedy kisiel będzie już zimny dodać owoce borówki.

prezentacja

torcik z kisielem winnym: na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wkładamy kisiel z borówkami. nakładamy kolejny krążek bezowy, a na niego krem z mascarpone. dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty.

torcik z advocatem: na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wlewamy advocat. wkładamy borówki i przykrywamy krążkiem bezowym. dekorujemy kremem mascarpone, owocami i listkami świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation