Kuchnia

Masterchef

Janek Paszkowski - Grillowany labraks z sałatką z kuskus, cukinii, papryki, pomidorów, oliwek, orzeszków piniowych, z sosem ziołowo – czosnkowym

SKŁADNIKI na 2 porcje:


2 filety z labraksa ze skórą
½ opakowania kaszy kus kus
1 cukinia
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
5 żółtych pomidorów koktajlowych
5 czerwonych pomidorów koktajlowych
Kilka czarnych oliwek
1 szalotka
garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
sok i skórka z ½ cytryny
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
4 łyżki oliwy extra vergine

Sos:
świeże zioła (szałwia, bazylia, mięta, estragon, tymianek)
1 łyżka musztardy
3 obrane ząbki czosnku
sok z ok. ½ cytryny
Sól
Pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filet ponacinać lekko po stronie skory, oprószyć lekko solą i pieprzem.



Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu i dodać do niego pokrojone w dosyć drobną kostkę warzywa oraz pokrojone w ćwiartki czarne oliwki. Doprawić do smaku 2 łyżkami oliwy extra vergine, skórką z cytryny, sokiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Orzeszki wsypać do sałatki. Wymieszać i doprawić ewentualnie do smaku.



Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią rybę skóra do dołu. Smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie obrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Kontrolować czas smażenia. Ryba nie może być przesmażona.



W blenderze zmiksować wszystkie świeże zioła, czosnek, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość powinna być pięknie zieloną, gęstą ziołową pastą.



Prezentacja:

Na talerz wyłożyć sałatkę, na wierzchu ułożyć filet z labraksa. Podawać z sosem. Dekorować świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation