Kuchnia

Masterchef I

miłosz wyrwicz: filety z makreli na zapiekance z ziemniaków

danie główne: filety z makreli na zapiekance z ziemniaków, marynowanych pomidorów i cebuli, z sosem z langustynek, natką pietruszki i zapiekaną szynką iberico

skŁadniki na 2 porcje:

1-2 całe makrele
oliwa extra vergine do smażenia
sól morska
pieprz
6 langustynek
50 ml białego wytrawnego wina
szczypta szafranu
2-3 pestki chilli
1 łyżka bardzo zimnego masła
1 cebula
2 pomidory
ok. 50 g sera manchiego lub peccorino
50 ml soku z cytryny
100 ml octu winnego
2 podłużne ziemniaki
2 gałązki oregano
1 gałązka majeranku
posiekana natka pietruszki
kilka plastrów szynki iberio lub ser rano
sól, pieprz

sposÓb przygotowania:

makrelę filetujemy i dodatkowo usuwamy mniejsze ości, nacinamy skórę w kilku miejscach. solimy.
przygotowujemy sos: langustynki kroimy wraz z pancerzami i przesmażamy w garnku na oliwie, zalewamy białym winem, 200 ml wody, dodajemy szafran i chilli. gotujemy, płyny redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji, wywar przecedzamy, przyprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy masłem.

ziemniaki obieramy i kroimy na plastry ok. 0.5 cm. odstawiamy do zimnej osolonej wody na ok. 40min. pomidora filetujemy i marynujemy w mieszaninie octu, soku z cytryny, soli i pieprzu. pokrojoną w plastry cebulę grillujemy delikatnie w piekarniku lub na patelni. plastry warzyw układamy na przemian, posypujemy oregano, majerankiem odrobiną sera i zapiekamy ok. 8-10min w piekarniku rozgrzanym do 180c. szynkę kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku do momentu, aż będą chrupiące.

makrelę smażymy na bardzo rozgrzanej na patelni oliwie skórą do dołu, przez 1 minutę i odwracamy filet równocześnie zdejmując patelnię z ognia. filety z makreli kładziemy na zapiekankę warzywną i obficie polewamy sosem z langustynek. posypujemy siekaną natkę pietruszki i chrupkami z szynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation