Kuchnia

Masterchef

Miłosz Wyrwicz: Filety z makreli na zapiekance z ziemniaków

Danie Główne: Filety z makreli na zapiekance z ziemniaków, marynowanych pomidorów i cebuli, z sosem z langustynek, natką pietruszki i zapiekaną szynką iberico

SKŁADNIKI na 2 porcje:

1-2 całe makrele
oliwa extra vergine do smażenia
sól morska
pieprz
6 langustynek
50 ml białego wytrawnego wina
szczypta szafranu
2-3 pestki chilli
1 łyżka bardzo zimnego masła
1 cebula
2 pomidory
ok. 50 g sera manchiego lub peccorino
50 ml soku z cytryny
100 ml octu winnego
2 podłużne ziemniaki
2 gałązki oregano
1 gałązka majeranku
posiekana natka pietruszki
kilka plastrów szynki Iberio lub ser rano
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makrelę filetujemy i dodatkowo usuwamy mniejsze ości, nacinamy skórę w kilku miejscach. Solimy.
Przygotowujemy sos: langustynki kroimy wraz z pancerzami i przesmażamy w garnku na oliwie, zalewamy białym winem, 200 ml wody, dodajemy szafran i chilli. Gotujemy, płyny redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji, wywar przecedzamy, przyprawiamy solą, pieprzem i zaciągamy masłem.

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry ok. 0.5 cm. Odstawiamy do zimnej osolonej wody na ok. 40min. Pomidora filetujemy i marynujemy w mieszaninie octu, soku z cytryny, soli i pieprzu. Pokrojoną w plastry cebulę grillujemy delikatnie w piekarniku lub na patelni. Plastry warzyw układamy na przemian, posypujemy oregano, majerankiem odrobiną sera i zapiekamy ok. 8-10min w piekarniku rozgrzanym do 180C. Szynkę kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku do momentu, aż będą chrupiące.

Makrelę smażymy na bardzo rozgrzanej na patelni oliwie skórą do dołu, przez 1 minutę i odwracamy filet równocześnie zdejmując patelnię z ognia. Filety z makreli kładziemy na zapiekankę warzywną i obficie polewamy sosem z langustynek. Posypujemy siekaną natkę pietruszki i chrupkami z szynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation