Kuchnia

Masterchef

Przepisy MACIEJA ZIENIA, 4 sezon, Warszawa - oficjalna strona programu Ugotowani

PRZYSTAWKA


Patriotka


Składniki:


duży kalafior
4 szalotki
100 g masła extra
50 ml oliwy do smażenia
100 ml białego wina
200 g obranych ziemniaków
1 litr rosołu drobiowego
150 ml śmietany 30 %
2 czerwone papryki
sól
biały pieprz
świeża bazylia do dekoracji



Sposób przygotowania:



Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation