Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Tradycyjny chłodnik litewski
Składniki:

duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
pół szklanki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania: Wykonanie przepisu na tradycyjny chłodnik litewski wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Zaczynamy od boćwiny. Należy ja wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.
SPRAWDZONY :)
Ja nie miałam botwinki więc dałam samego buraczka i też był pyszny, zjedzony z ziemniaczkami omaszczonymi cebulką z masłem i z kawałkami piersi z kurczaka usmażonymi na oliwie z oliwek i doprawionej wg. uznania ulubionymi przyprawami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation