Kuchnia

Masterchef

Przepisy STEFANO TERRAZZINO, 4 sezon, Warszawa - oficjalna strona programu Ugotowani

PRZYSTAWKA:


Sałatka Don Corleone


Składniki:

4 dojrzałe pomarańcze
sałata rzymska
fenkuł
owoc granatu
pestki słonecznika do dekoracji
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:



Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.




Focaccia


Składniki:

350 g mąki
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
sól


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation