Kuchnia

GRILL

Przepis na tradycyjną karkówkę z grilla


Grillowana karkówka
Zdjęcie Fotolia

Składniki dla 4 osób:

- 4 kotlety z karkówki

Na marynatę:
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
- 1 czerwona cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 5–6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
2. Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
3. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10–15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze mniej więcej 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
4. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.

Przygotuj z nami pyszne piersi z kurczaka z sokiem z mandarynki i podaj go z chrupiącymi czosnkowymi bagietkami oraz sałatą z mandarynkami i kukurydzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation