Kuchnia

Drinki i Napoje

Kompot truskawkowo-jabłkowy z nutą mięty

Gałązki mięty opłucz i osusz. Truskawki opłucz i obierz z szypułek. Odłóż 4–5 truskawek, pozostałe wrzuć do garnuszka.

Umyj jabłka i pokrój na ósemki, pozbawiając je gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka dołóż do garnka z truskawkami. Zasyp owoce cukrem i zalej litrem wody. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 8–10 minut.

Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój w plasterki odłożone wcześniej truskawki. Wraz z miętą włóż do naczynia, w którym podasz kompot.

Ciepły kompot przecedź prosto do naczynia z truskawkami i miętą. Ostudź i podaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation