Kuchnia

pyszności

Jajko w pomidorowej "koszulce"

Pomysł na zdrową i lekką przekaskę, idealną na lunch, a z dodatkami także na wegetariański obiad.


1 pomidor na osobę
1 jajko na pomidora :)
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki masła na każdą porcję (opcjonalnie)
szczypiorek, bazylia


1. Pomidora myjemy, usuwamy szypułkę, osuszamy.

2. Odcinamy 1/4 pomidora od góry (tą z szypułką), wydrążamy środek, uważając by nie przebić ścianek. Wnętrze posypujemy solą i pieprzem.

3. Ostrożnie wbijamy jajko, pomidory umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym lekko olejem, lub wyłożonym papierem do pieczenia.

4. Całość solimy, pieprzymy. Na jajku możemy położyć kawałek masła.

5. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 190-200 stopni C - aż białko się zetnie. Podajemy gorące posypane szczypiorkiem,bazylią.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation