Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort z borówkami i bezą


Składniki na małą formę o średnicy 18 cm:

- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- ok. 400 g borówek
- 5-6 bez
- kilka okrągłych biszkoptów


Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do przestygnięcia. Na dnie tortownicy wykładamy papier do pieczenia, następnie układamy biszkopty. W misce ubijamy śmietankę, cały czas ubijając dodajemy serek mascarpone i 3 łyżeczki cukru pudru. Następnie dolewamy stopniowo żelatynę. Do gotowej masy dodajemy szklankę borówek i pokruszone bezy. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy, wygładzamy górę i wkładamy torcik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem górę torcika ozdabiamy borówkami. Możecie również zrobić mniej masy i borówki zalać galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation