Kuchnia

Przepisy na ciasta i ciasteczka

Tort truskawkowy

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
50 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki pszennej
180 g cukru
laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
KREM:
500 ml śmietanki kremówki 36%
250 g mascarpone
250 g serka kremowego PHILADELPHIA
130 g cukru pudru
30 g likieru kokosowego
ekstrakt waniliowy
DODATKOWO:
600 g świeżych truskawek
10 łyżek likieru kokosowego



Etapy przygotowania

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i laskę wanilii – dalej ubijać. Dodawać stopniowo żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać je do masy – delikatnie wymieszać.

Piec w temp. 180 stopni przez 35-45 minut.

Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Biszkopt dzielimy na 4 blaty. Każdy nasączamy likierem kokosowym (ok. 2 łyżki na każdy blat).

Masa – śmietankę, cukier puder i mascarpone miksujemy na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy serek PHILADELPHIA i miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy alkohol i ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia składników.

Blat przekładamy masą, na niej układamy plasterki truskawek i tak do wykorzystania wszystkich blatów.

Gotowy tort cały smarujemy kremem i dekorujemy truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation