Uroda

Body

Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową - Przepis

Składniki:
Ciasto czekoladowo- orzechowe:
3 jajka
100g cukru
100g masła lub margaryny
180g zmielonych orzechów laskowych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Beza:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170g cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:
2 żółtka
1 szklanka mleka (250ml)
½ szklanki cukru (100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
200g chałwy waniliowej
250g masła

Dodatkowo:
100g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy).
Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
Na paterze ułożyć ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation