Kuchnia

Sałatki

Botwinka inaczej

To wiosenne warzywo smakuje pysznie nie tylko w zupie. Wypróbuj je w kolorowej i zdrowej sałatce.

Sałatka z botwinką

pęczek botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
3-4 pomidory
1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli
1 żółta papryka
2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów
2-3 łyżki naturalnego jogurtu
2-3 łyżki śmietany 18 proc.
sok z cytryny
sól
pieprz

Botwinkę dokładnie umyj i odsącz. Łodyżki i liście pokrój na kawałki. Małe buraczki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny (albo odłóż na zupę). Posiekaj szczypiorek, pomidory pokrój na cząstki, mozzarellę pokrój w kostkę lub w cienkie plasterki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki. Połącz w misce składniki, dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na pół godziny (sałatka nabierze pięknego koloru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation