Kuchnia

na gorąco

Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami


500g piersi z kurczaka
1 cebula
ok 200g kurek
200 ml śmietanki 30%
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku


Pierś z kurczaka kroimy w poprzek w 1 cm talarki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy z każdej strony na rumiano.

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy tak długo, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy oczyszczone kurki, dodajemy odrobinę wody i przykrywamy patelnie pokrywką, dusimy przez 5 minut.

Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koperek, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

My kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami zjedliśmy z ziemniakami, ale można podać z kuskusem, kaszą jaglaną lub zjeść z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation