Kuchnia

pizza

Pizza grzechu warta...z mozzarellą, pieczonymi pomidorami i krewetkami



Składniki: na ciasto ( na 3 pizze )

350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
220ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Składniki : na farsz

kulka mozzarelli
pieczone pomidory klik
krewetki tygrysie
ząbek czosnku
świeże listki bazylii


Krewetki usmażyć na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, odstawić do przestygnięcie.
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam cienkie okręgi, które posmarowałam pastą ajwar i obłożyłam moimi ulubionymi składnikami. Wsunęłam do nagrzanego pieca ( 200' ) na 10 minut. Po wyciągnięciu z pieca posypałam pizzę listkami bazylii i podałam.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation