Kuchnia

Mniam

Weekendowe szaszłyki grillowane - Przepis na stronie :)


Składniki
4 porcje

4 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska drobnoziarnista
8 plasterków szynki parmeńskiej
pęczek bazylii
1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (pesto z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka - powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
6 łyżek oliwy extra vergine


Przygotowanie

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kostek. Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą morską.
Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości.
Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia.
Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 12 - 15 minut w 200 stopniach C lub najlepiej z włączoną funkcją grilla na średnią moc. Można grillować na patelni grillowej lub na grillu w sumie przez ok. 10 - 12 minut, z każdej strony po około 2 - 3 minuty. Można posypać świeżym tymiankiem.

Propozycja podania

ryż lub kasza / sałata z winegretem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation