Kuchnia

Obiad

Szybki i pyszny gulasz z kurczaka


Pierś kurczaka
1 -1.5 łyżeczki gałki muszkatołowej ( ja kupiłam już zmieloną. Jeśli mamy cała, trzeba ją zetrzeć na tarce)
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
150 ml wody
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki

1 łyżka masła
3 łyżki oleju

makaron ( lub inny dodatek - gotujemy w międzyczasie)

Kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać gałką muszkatołowa i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło z olejem ( dzięki olejowi masło się nie przypali. ) Usmażyć kurczaka na złoto.
Wlać 150 ml wody i chwilę dusić.

Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do kurczaka. Wymieszać sos i poczekać, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, ryżem lub ewentualnie pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation