Święta i uroczystości

Słodkości na Boże Narodzenie

Czekoladowy piernik ze śliwkami w rumie
składniki:
150 g cukru
100 ml miodu
1/2 szkl. mleka
100 g smalcu
75 g masła
100 g mąki tortowej
200 g mąki orkiszowej
100 g mąki ziemniaczanej
40 g przyprawy do piernika
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki amoniaku
2 jajka
0
5 łyżeczki soli
250-300 g suszonych śliwek
ok. 350 ml rumu
50 g melasy*
30 g prawdziwego kakao rozpuszczonego w 4 łyżkach kawy

Do dekoracji:
250 g dobrej czekolady deserowej
2 łyżki masła
1 łyżka rumu
CZEKOLADOWY PIERNIK ZE ŚLIWKAMI W RUMIE - sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej śliwki zalewamy rumem tak, aby płyn pokrył dokładnie wszystkie owoce. Pozostawiamy na 12-24 godzin przykryte.
2. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcze, w mleku razem z miodem, cukrem i melasą.
3. W osobnej misce mieszamy mąkę z przyprawami, sodą i amoniakiem.
4. Jajka mieszamy widelcem i dodajemy do mąki. 5. Zawartość garnuszka pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
6. W tym czasie rozrabiamy kakao w kawie (jeśli będzie ciepła, pójdzie nam łatwiej).
7. Przestudzony płyn wlewamy do mąki, mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia się dokładnego wszystkich składników.
8. Dodajemy kakao.
9. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160° z nawiewem.
10. Foremkę (ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wysypujemy grubo kakao i wylewamy ciasto.
11. Na wierzchu ciasta układamy jedną przy drugiej śliwki.
12. Pieczemy przez 30 minut lub do suchego patyczka.
13. Piernik jest mięciutki od razu po upieczeniu, ale najlepszy jest na 3 dzień, jeśli uda mu się dotrwać do tego czasu. Przykrywamy go i przechowujemy.
14. Tuż przed podaniem czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z masłem i rumem. Wylewamy ją równomiernie na piernik i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation