Wnętrza

"A kiedy dom będę miał..."

Tort Ferrero Rocher



Tort mocno przypominający w smaku pralinki Ferrero Rocher. Szczerze mówiąc nawet nie spodziewałam się, że jego smak będzie aż tak do nich zbliżony.

Polecam Wam go jeśli potrzebujecie prostego, ale robiącego wrazenie tortu.



Biszkopt:

* 5 jajek
* 6 pełnych łyżek cukru
* 200 g mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:

* 200 g miękkiego masła
* 200 g gorzkiej czekolady
* 5 kopiatych łyżek Nutelli
* 4 wafelki orzechowe "Góralki"


Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 1 łyżka masła
* 4 łyżki kremówki (36%)


Dekoracja:

* 12 pralinek Ferrero Rocher


Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-7 minut) a następnie dodajemy orzechy. Ciasto delikatnie mieszamy dużą łyżką a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (wykładamy tylko spód) o średnicy 22 cm. Pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone kiedy wbity w środek patyczek wychodzi suchy.

Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ma już temperaturę pokojową miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na koniec do masy dodajemy drobno posiekane wafelki i od tej pory masę mieszamy już łyżką.

Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w tortownicy i wykładamy na nią całą masę i przykrywamy biszkoptem. Lekko dociskamy by wyrównać masę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa zastygła a następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na paterę i dekorujemy.

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy czekolada i masło się roztopią i utworzą jednolitą polewę, pokrywamy nią ciasto. Zanim polewa zastygnie wierzch dekorujemy pralinkami i delikatnie wstawiamy do lodówki.

Kiedy masa zastygnie w lodóce jest dośc twarda, dlatego ciasto najlepiej wyjąc z lodówki około 1,5 - 2 godziny przed podaniem by nabrało t
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation