Kuchnia

Słodkie przepisy ... i nie tylko

lekki czereśniowy sernik na owsianym spodzie








serniczek - eksperyment :)
pozostało mi trochę ciasta po pieczeniu kruchych ciastek owsianych i pomyślałam, że idealnie pasowałoby na spód do sernika... (ale tutaj pasowałby każdy spód np. z ciastek digestive). potem była już tylko szybka improwizacja. synek spisał się na medal drylując czereśnie, masę serową zrobiłam w 5 minut z tego co znalazłam w lodówce i po chwili ciasto było już w piekarniku!
wyszedł pyszny, lekki sernik w wersji light!
wilgotny, a my lubimy "mokre ciasta", z przepysznym sosem czereśniowym, który doskonale dopełnił całości.
polecam bardzo gorąco!


skŁadniki:
spód:
ciasto z tego przepisu
masa serowa:
400 g chudego serka twarogowego (użyłam presidenta)
2 jajka
125 g cukru brzozowego lub fruktozy(lub 160 g zwykłego cukru)
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
300 g czereśni
wierzch:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
dekoracja:
200 g czereśni
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
2 łyżki kisielu wiśniowego


ciasto na spód rozwałkuj, wyłóż dno tortownicy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. (jeśli robisz spód ze zwykłych ciastek to też należy go lekko podpiec.)
ok. 300 g czereśni wydryluj i zmiksuj blenderem.
ser zmiksuj z cukrem, aromatem i skrobią ziemniaczaną. dodaj jajka i krótko miksuj. na koniec dodaj zmiksowane czereśnie. całość delikatnie i krótko wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód.
wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.
kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem i posmaruj nią wierzch sernika. wsadź do piekarnika na kolejne 10 minut.
sernik wyjmij, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie chłodził się cała noc.
pozostałe czereśnie przekrój na pół, pozbaw pestek i wrzuć do rondelka. zalej je ok. 1/2 szklanki wody i zagotuj. posłodź i podgotuj 4-5 minut.
kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody, dodaj do kompotu czereśniowego i wymieszaj, aż masa zgęstnieje. wystudź.
wystudzony kisiel czereśniowy delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na pół godziny do zastygnięcia.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation