Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko...

Murzynek z dżemem porzeczkowym.

Składniki:
0.5 kostki margaryny (125 g)
100 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g dżemu z czarnej porzeczki

polewa:
50 g margaryny
50 ml mleka
0.5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny

Pół kostki margaryny, wodę, cukier, kakao, oraz cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy jajka, miksujemy, potem przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem mieszamy, przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm. Pieczemy 45 minut w 180 * C.
Na polewę: rozpuszczamy margarynę z cukrem, mlekiem, dodajemy kakao chwilę gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy z odrobinie zimnej wody by napęczniała, dodajemy trochę wrzątku i rozpuszczoną dodajemy do polewy. Czekamy by trochę nam zastygła i polewamy naszego murzynka.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation