Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko...

Ciasto bananowe - bez peczenia
Ciasto z kategorii łatwe - bez pieczenia.

Na herbatnikach, z bananową masą budyniową, kawałkami owoców

i pomarańczową galaretką.

Ja przygotowałam ciasto w małej, kwadratowej blaszce,

ale lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji,

bo znika błyskawicznie.

Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

2 budynie bananowe z cukrem
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g miękkiego masła
ponadto

2 galaretki pomarańczowe
ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
3 banany

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation