Kuchnia

Jak zabijamy witaminy - najczęstsze błędy kulinarne

Podawanie brokułów do ryb
Nie tylko ich! Szko­dli­wym to­wa­rzy­stwem dla owo­ców morza są: ka­pu­sta, ka­la­fior, bruk­sel­ka i orzesz­ki ziem­ne. Za­wie­ra­ją go­itro­ge­ny, czyli sub­stan­cje, które utrud­nia­ją przy­swa­ja­nie jodu. A tego pier­wiast­ka mamy mało w die­cie i szko­da by­ło­by go tra­cić. Ryby za­wie­ra­ją sporo jodu (także kwa­sów ome­ga-3, wi­ta­mi­ny D3 , fos­fo­ru), stąd po­win­ni­śmy je jeść raz, dwa razy w ty­go­dniu… i nie czę­ściej. Przez dzi­siej­sze za­nie­czysz­cze­nie wód wiele ga­tun­ków ryb jest ska­żo­nych rtę­cią, oło­wiem i pe­sty­cy­da­mi. Z umia­rem jedz­my zwłasz­cza mięso re­ki­na i tuń­czy­ka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation