Sport i fitness

Fitness

Jeść więcej, ważyć mniej: OLIWA Z OLIWEK

Porcja dobrego tłuszczu powoduje uwolnienie niektórych hormonów w jelitach, które informują mózg, że organizm najadł się wystarczająco. - Poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów we krwi, tłuszcz stabilizuje poziom cukru, a wraz z nim wahania nastroju, które mogą powodować chęć podjadania. - opowiada Christine L. Pelkman, asystent profesora żywienia na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Buffalo.

Jak wykorzystać ten mechanizm? Pilnuj, aby 25 do 35% dziennych kalorii pochodziło z tłuszczów, z czego większość powinna być nienasycona (np. dieta 1800 kcal = 50-70 gramów tłuszczu dziennie). Oprócz oliwy z oliwek, włącz do jadłospisu orzechy, awokado, rośliny strączkowe i tłuste ryby, takie jak łosoś.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation