Kuchnia

Kulinaria

Budyniowe placki z jabłkiem

Składniki
1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oleju
łyżka miodu
garstka rodzynek
3/4 małego, kwaskowego jabłka
cynamon do oprószenia

Wymieszać suche składniki w szklance (proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól). Do miski wlać mokre składniki (mleko, olej, syrop), zmiksować stopniowo dodając suche, aż powstanie jednolita masa (gęstsza niż ciasto na naleśniki). Jabłko podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w poprzek na plasterki. Dodać razem z rodzynkami do ciasta i wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię ceramiczną lub teflonową, skręcić gaz i wylać łyżką ciasto. Smażyć z obu stron. Podać oprószone cynamonem i np. dżemem, konfiturą, serkiem, nutellą lub masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation