Kuchnia

pasztetowo

Pasztet z cukinii | Smakowity Kąsek

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10:

1.5 szklanki otrąb (u mnie mieszanka: pszennych, owsianych i jęczmiennych)
4 jajka
2 cebule
200g żółtego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki startej cukinii
sól, pieprz (dużo)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle do zrumienienia. Cukinię myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką), zasypujemy solą i odstawiamy na 30-40 minut, aby cukinia puściła sok.

Jajka rozbijamy, dodajemy do nich olej oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Do miski wsypujemy mąkę oraz otręby, starty żółty ser, dodajemy sól oraz pieprz (należy dobrze doprawić, żeby pasztet nie wyszedł mdły). Gdy cukinia puści sok należy ją dobrze odcisnąć i wrzucić do pozostałych składników.

Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-75 minut (ja przez pierwsze 35 minut piekłam pasztet przykryty papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekł).

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest ścięte (oczywiście patyczek będzie trochę wilgotny), a boki i wierzch są zarumienione.

Pałaszujemy na ciepło lub na zimno. Możemy zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation