Kuchnia

Kulinaria

Muffiny truskawkowe przepis -

Składniki

ilość porcji: 8

1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 g (1 szklanka) drobno pokrojonych truskawek
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 25min. › +10min. studzenie › Gotowe w: 50min.

Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować tłuszczem formę na 8 babeczek (lub 8 pojedynczych foremek), albo wyłożyć foremkę papilotkami.
W małej misce lekko roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone truskawki i mieszając obtoczyć w mące. Wlać mleko z jajkami i wszystko razem wymieszać.
Napełnić ciastem foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, do chwili gdy będą sprężyste. Wyjąć z foremek po 10 minutach studzenia.
Dowiedz się więcej...

Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation