Kuchnia

Kulinarne inspiracje

Kuchnia w zieleni: kwiecień 2014

Składniki (na dwie porcje):
sałata rzymska
8 plastrów surowego wędzonego boczku
2 jajka
kawałek parmezanu (u mnie pecorino Romano)
grzanki zrobione z bagietki lub ciabatty

Sos
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 żółtko surowe
2-3 fileciki anchois
1 łyżka sosu worcestershire
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny

Do blendera wkładamy żółtko, wlewamy sos i sok, anchois. Miksujemy dodając powoli oleju. Miksujemy całość ok. 1 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby się ładnie wytopil i przemienił (możemy go również zgrillować anchois patelni grillowej). Studzimy.

Gotowanie jajka z płynnym żółtkiem

Do garnuszka z ciepłą wodą wkładamy jajko. Przykrywamy. Od momentu kiedy wodą zacznie wrzeć, bulgotać, zaczynamy liczyć 4 min i 30 sekund. Po tym czasie, wyłączamy ogień, wylewamy gorącą wodę, wlewamy zimna, wyjmujemy jajko, stukamy skorupkę i w tak potluczonej skorupce ponownie wkładamy jajko do zimnej wody.

Przygotowanie i podanie

Na półmisek wykładamy liście sałaty, polewamy ją sosem, na wierzchu układamy połówki jajek, boczek i całość posypujemy startym parmezanem lub układamy kawałki parmezanu startego na Pobieraczek do warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation